Before and After Nl-versie

Ik vind het altijd ontzettend leuk om te zien wat het bewerkingsproces is van andere fotografen. Bewerkte en onbewerkte versies van foto’s die ik bewonder. Het verschil is vaak verrassend, en het geeft een klein inkijkje in het werkproces van een fotograaf.

Het is daarnaast stiekem best geruststellend dan het werk van andere fotografen ook niet ‘perfect’ uit de camera rolt 😉

Iemands stijl zit natuurlijk in het schieten zelf, je belichting, de styling, de compositie, maar vaak even zo goed in de daar op volgende edit. Veel fotografen vertellen niet graag wat en hoe veel ze aan nabewerking doen (het geheim van de chef?) maar ik heb altijd veel geleerd van een kijkje achter de schermen bij een ander.

123-klein

Op deze foto zie je de drie stadia van een afbeelding zoals ik doorgaans te werk ga: de afbeelding ‘straight out of camera’, met de eerste bewerkingen in Lightroom (kleuren, contrast) en het eindresultaat na Photoshop. In dit geval heb ik Photoshop nog wat gespeeld met de kleuren, geretoucheerd en een texture toegevoegd op de achtergrond.

Wat ik belangrijk vind is om zoveel mogelijk van de foto ‘in camera’ al goed te krijgen. Wat ik in feite doe in de nabewerking is alles wat ik al heb vastgelegd te optimaliseren. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen; Photoshop is een geweldig medium en biedt eindeloze mogelijkheden om de ‘werkelijkheid’ van de opname naar je hand te zetten. Ik sta wat dat betreft nog maar aan het begin van alles wat ik wil leren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s